fbpx
info@erhansafak.com.tr - 0224 234 09 00

Burun Eti ve Burunda Kemik Eğriliği

Burun Eti ve Burunda Kemik Eğriliği Sorunlarını Aynı Anda Düzeltmek  Mümkün Mü?

Aynı Seansta İki Sorundan da Kurtulmak Mümkündür

Koku alma ve solunum organımız olan burun, üstlendiği önemli görevlerle vücudumuzun genel sağlığı açısından hayati önem taşır.  Solunan havanın akciğerlere ulaşmadan önce temizlenmesi, ısıtılması ve nemlendirilmesi, bu kritik görevlerden bazılarıdır. Burnumuzun havayı ısıtıp nemlendirmesini kapsayan iklimlendirme görevini yerine getirememesi, buna bağlı olarak sürekli yapılan ağız solunumu çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.

Burnumuzun içinde “konka” adı verilen, halk arasında “burun eti” olarak adlandırılan, kan damar ağından oluşan organlar vardır. Bu organlar iltihap, hava kirliliği, alerji, burunda kemik eğriliği ve sigara gibi etkenler sebebiyle şişerek vücudun yeterli oksijeni alamamasına neden olabilmektedir. Burunda solunumu güçlendiren ve hatta engelleyen bir diğer rahatsızlık da kemik eğriliği yani deviasyondur.  Bu sebeplerle burun tıkanıklığı yaşayan kişi, ağız ve boğaz kuruluğu, horlama, ağız kokusu, sinüzit, uyku apnesi, yorgun uyanma gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durumlarda hastanın isteği üzerine yapılabilecek endoskopik muayene ve gerektiği halde tomografi yardımıyla teşhis konur, yine hastanın durumuna göre ilaç tedavisine veya cerrahi müdahale seçeneğine başvurulur.

Günümüzde bu iki sağlık sorunun ve hatta bunlarla birlikte estetik operasyonların cerrahi müdahale ile tek seansta aynı anda düzeltilmesi mümkün hale gelmiştir. Donanımlı bir plastik cerrah, duruma göre tek başına veya bir kulak burun boğaz uzmanından yardım alarak estetik operasyonla birlikte deviasyon ve konka sorunlarını çözebilmekte; tek seansta kemik veya kıkırdak eğriliklerini, burun eti şişliklerini tedavi edebilmektedir.  Ameliyatta hastanın rahat edebilmesi ve cerrahın rahat çalışabilmesi için çoğunlukla genel anestezi uygulaması tercih edilir.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat sonrasındaki süre zarfında kanamaya yol açmaması adına şiddetli sümkürmemek  ve burun bölgesini olası darbelerden korumak gerekir.  Burun içi iyileşmesi tamamlanıncaya dek burunda kuruma olabileceği için hastaların deniz suyu gibi tuzlu su içeren spreyler, nemlendirici damla ya da spreyleri kullanmaları tavsiye edilir.

İlgili Yazılar:

Burun Estetiği